ŠKF

Navigace


Czech Press Photo 2018

Fotografií roku 2018 a vítězem soutěže Czech Press Photo je snímek samice orangutana s umírajícím potomkem. Jeho autorem je Lukáš Zeman, který obrázek odkazující na ničení přírody pořídil na Borneu.

Vítěz CPP 2018 – Lukáš Zeman: Orangutaní matka s umírajícím potomkem

 

STAROMĚSTSKÁ RADNICE V PRAZE

od 21.11. 2018 do 30.1. 2019

Výstava Czech Press Photo 2018 ukáže nejen snímek vítěze hlavní ceny „Fotografie roku“, ale také práce těch, kdo uspěli v jednotlivých kategoriích a i další vybrané neoceněné fotografie, které mapují celý rok.

Fotografií roku 2018 a vítězem soutěže Czech Press Photo je snímek samice orangutana s umírajícím potomkem. Jeho autorem je Lukáš Zeman, který obrázek odkazující na ničení přírody pořídil na Borneu. Mezinárodní porota po mnoha letech nevybrala fotografii s prvoplánově politickým námětem ať už z domácí či světové scény. Vítězný snímek má podle ní globální přesah.

„Tento snímek zobrazuje vztah mezi člověkem a přírodou, také naprosto zřetelně ukazuje okamžitý dopad zásahu člověka do přirozeného řádu života. (…) Pokud umře příroda, tak zemře i lidská rasa. Proto je pro porotu tento snímek nejsilnější ze všech přihlášených,“ shrnul prohlášení poroty její člen, fotograf deníku The New York Times Joao Silva.

„Jsem přesvědčená, že výběr poroty Fotografie roku 2018 mnohé překvapí. Není to typická fotografie, na kterou jsme v Czech Press Photo zvyklí. Ale její sdělení: příroda umírá a my jsme její součástí, je vysoce aktuální a burcující,“ uvedla ředitelka soutěže Veronika Souralová.

Porota udělila další ceny v osmi kategoriích a Grant Prahy na další dokumentaci proměn města. Dostal ho volný fotograf Tomáš Vocelka za projekt Pod pražskými věžemi. Porota hodnotila práce 430 fotografů, kteří přihlásili 6456 fotografií. Do kategorie video přispělo 26 autorů s 41 videi.

V kategorii Lifestyle bodoval se svou sérií Móda na dostizích reportér ČTK Roman Vondrouš.

Výstava Czech Press Photo 2018 potrvá až do 30. ledna příštího roku. Bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné činí 150 a snížené 70 korun. V celém průběhu jejího konání proběhnou doprovodné akce, jako jsou besedy s vítězi jednotlivých kategorií.

Otevírací hodiny: po – ne: 10 – 19


Další informace

Zůstaňte v kontaktu

Facebook Instagram

Telefon
+420 721 701 686

E-mail
info@nauctesefotit.cz