ŠKF

Navigace


Jan Šibík: Deset let

V Praze začala jedna z největších fotografických událostí roku – nová výstava patrně nejznámějšího reportážního fotografa současnosti Jana Šibíka. Jmenuje se prostě: Deset let, podle období zachyceného na zhruba stovce fotografií.

Ukrajinská revoluce, Kyjev 2014, Foto: Jan Šibík

STAROMĚSTSKÁ RADNICE V PRAZE

2.2. – 13.3. 2017

Praze začala jedna z největších fotografických událostí roku – nová výstava patrně nejznámějšího reportážního fotografa současnosti Jana Šibíka. Jmenuje se prostě: Deset let, podle období zachyceného na zhruba stovce fotografií.

“Deset let” může jako název výstavy znít trochu nevýrazně, ale výborné fotky obvykle moc slovní omáčky nepotřebují – musejí fungovat samy za sebe. A to Šibíkova unikátní kolekce dělá dokonale, diváka fotografie pohltí a provede ho dramaty mnoha zlomových událostí uplynulé dekády: od přírodních katastrof na Haiti a Filipínách, přes arabské revoluce po dramata kyjevského “majdanu” i příběhy uprchlíků mířících do Evropy.

Jeho výjimečné fotografie jsou dokladem toho, že ideologie nesvobody a násilí hledá a nabývá pokaždé novou podobu. A hlavně že se ocitáme tváří v tvář tomuto nebezpečí nepřipraveni stejně, jako byli naši předci nepřipraveni na zrůdné a autoritářské doktríny ve dvacátém století. V tom je zásadní myšlenkové poselství Šibíkových fotografií.

Jan Šibík (1963) – profil fotografa

Podnikl na 250 reportážních cest do všech koutů světa. K tomu je třeba přičíst stovky reportáží, které pořídil v České republice. Dvacet let pracoval jako vedoucí fotooddělení a obrazový redaktor v časopise Reflex. Uspořádal desítky workshopů reportážní fotografie jak v České republice, tak v zahraničí. Získal nespočet fotografických cen, včetně prestižního ocenění v soutěži World Press Photo.

 


Další informace

Zůstaňte v kontaktu

Facebook Instagram

Telefon
+420 721 701 686

E-mail
info@nauctesefotit.cz